Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Klopsiki w potrawce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Uwielbiam takie dania jednogarnkowe,bardzo syte i bardzo gorące.Podaję ze świeżym pieczywem.Polecam na zimowe chłodne dni.

Klopsiki w potrawce

Składniki:

Klopsiki w potrawce

 

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 jajka
  • sól,pieprz
  • cebula
  • bułka tarta
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • dodatkowo:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ostra papryka w proszku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsiki w potrawce
Mięso oczyszczamy,myjemy i osuszamy,następnie mielimy razem z obraną cebulą i odciśniętą bułką.Do mięsa wbijamy jajka,przyprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej.Następnie obsmażamy na rozgrzanym oleju.Pulpeciki przekładamy do garnka. Pieczarki obieramy,płuczemy i kroimy w plasterki. Cebulę i paprykę obieramy,z papryki usuwamy gniazdo nasienne,cebulę kroimy w piórka,a paprykę w paski.Następnie przesmażamy ( każde osobno ) na oleju i wrzucamy do pulpecików. Przygotowane składniki zalewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości ,około 40-45 minut.Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i przecier pomidorowy.Potrawkę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i ostrą papryką.Podajemy gorące ze świeżym pieczywem.