Klopsiki w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nic specjalnego, a jednak smak - wyborny.

Klopsiki w sosie chrzanowym

Składniki:

Klopsiki w sosie chrzanowym

 

  • pol kg mielonej wieprzowiny
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • jajko
  • lyzka kaszy manny
  • 6 lyzek maki ziemniaczanej
  • sol
  • pieprz
  • Sos:
  • lyzka maki
  • lyzka oleju
  • szkl. bulionu jarzynowego
  • 3 lyzki smietany
  • 3 lyzki chrzanu
  • lyzka natki.

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie chrzanowym
Mieso, jajko i kasze polacz, przypraw. Uformuj klopsiki, obtocz w mace ziemniaczanej. Gotuj 30 minut w bulionie. Sos: make podsmaz na oleju. Wlej bulion. Zagotuj, dodaj chrzan, gotuj 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj smietane i posiekana natke, wymieszaj. Przypraw do smaku. klopsiki podawaj z sosem.