Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Błyskawiczne danie na obiad.

Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym

 

  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 4 duże pieczarki
  • 1 litr bulionu
  • ok. 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym
Cebulę pokroić w kostkę, połowę zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, smażyć razem ok. 5 minut. Do pieczarek wlać bulion (dałam drobiowy) i zagotować. Do mięsa dodać resztę cebuli, jajko, pieprz i przyprawę w płynie. Dodać również bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże, okrągłe klopsiki, wrzucać je do gorącego bulionu z pieczarkami. Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować ok. 10 minut. Mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym
Połową pokrojonej w kostkę cebuli zeszklona na oleju.
Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do cebuli.
Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym
Mięso wymieszane z cebulą jajkiem przyprawami i bułką tartą.
Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym
Uformowane klopsiki wrzucone do gorącego bulionu z pieczarkami.