Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1098]

Klopsiki w sosie pieczeniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klopsiki możemy podawać również z ryżem lub kaszą

Klopsiki w sosie pieczeniowym

Składniki:

Klopsiki w sosie pieczeniowym

  • 50 dag mięsa wieprzowego łopatka
  • cebula 1 szt
  • jajko 1 szt
  • sól i pieprz
  • kajzerka 1 szt
  • mleko do namoczenia bułki
  • mąka-2 łyżki
  • olej do smażenia
  • sos pieczeniowy ciemny -1 opak
  • kostka rosołowa -1 szt

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pieczeniowym

Bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć. Cebulę obrać. Mięso wieprzowe zemleć w maszynce,razem z bułką i cebulą. Do mięsa mielonego dodać jajko,sól i pieprz,dokładnie wyrobić masą mięsną. Z masy formować owalne klopsiki,obtaczać w mące,smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. W rondlu zagotować 1 szkl wody z kostką rosołową,włożyć klopsiki i dusić kilka minut. Następnie sos pieczeniowy,rozmieszać w 1 szkl zimnej wody,wlać do klopsików,gotować ok.3 minut na wolnym ogniu. Podawać z ziemniakami.