szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Klopsiki w warzywnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna propozycja na obiad. Klopsiki są delikatne w smaku, a sos warzywny idealnie pasuje do ugotowanego ryżu.

Klopsiki w warzywnym sosie

Składniki:

Klopsiki w warzywnym sosie

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w warzywnym sosie
Warzywa obrać ze skórki. Pietruszkę, seler i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać, a pora pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszać z cebulą, łyżeczką soli, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Uformować z mięsa małe klopsiki, które następnie obtoczyć w mące.

Podsmażone wcześniej warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą. Dołożyć ziele angielskie, bazylię i papryki, a na końcu przygotowane klopsiki. Gotować z warzywami ok. 15 minut, pod koniec dodać koncentrat i keczup. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać posypane natką pietruszki z dodatkiem ugotowanego ryżu.