szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

klopsiki wołowo-jagnięce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pulpeciki wołowo-jagnięce

klopsiki wołowo-jagnięce

Składniki:

klopsiki wołowo-jagnięce

 

  • 600 gram wołowiny bez kości
  • 600 gram jagnięciny bez kości,
  • 5 cebul
  • 500 gram sera żółtego
  • pół szklnki oliwa
  • szklanka wody
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

klopsiki wołowo-jagnięce
Cebulę obrać i drobno posiekać.Ser zetrzec na tarce o grubych oczkach.Wołowinę bardzo drobno zemleć w maszynce do mielenia mięsa, dolać 1/2 szklaki wody i wyrobić na jednolita masę,jagnięcinę zemleć nieco grubiej i wyrobić z resztą wody i mięsem wołowym.Dodać sól i pieprz, połowę cebuli i starty ser, ponownie wyrobić.Maczając dlonie w oiwie formowac okrągłe pulpecikiPiec w iekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni.Podawać z resztą cebulki i najlepiej chlebkiem pita.Bardzo dobrze komponują się ostre sosy z tym daniem, jak też czosnkowy.Cebulkę do posypania można ubogacić siekając ogórka konserwowego i pomidora.