BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Klopsiki z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos śmietanowy zna każdy, a śmietanowo-boczniakowy?:)

Klopsiki z boczniakami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klopsiki z boczniakami

 

  • (dla 4-6 osób)

 

  • około 300 g mięsa mielonego (u mnie wołowina)
  • jajko
  • trochę bułki tartej - około łyżka
  • trochę mąki do obtoczenia

 

  • średnia cebula
  • opakowanie boczniaków
  • kawałek cukinii - u mnie 3/4 niewielkiej
  • 4 kawałki selera naciowego
  • opakowanie śmietany 18% (400 ml)
  • pół szklanki wody
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Klopsiki z boczniakami
Mięso mielone doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy do niego jajko i bułkę tartą i dokładnie mieszamy (najlepiej zrobić to ręką). Formujemy niewielkie kuleczki, obtaczamy je w mące i obsmażamy z każdej strony. *** Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Boczniaki kroimy w kostkę, cukinię w słupki, a selera na kawałeczki około 0,5 cm. *** Cebulę podsmażamy, dorzucamy do niej grzyby. Doprawiamy pieprzem. Dorzucamy cukinię, solimy i kiedy zacznie mięknąć wlewamy śmietanę i wodę (jeśli śmietana jest gęsta). Dorzucamy klopsiki i selera i dusimy jeszcze pod przykryciem około 5-7 minut. *** Podajemy np. z makaronem - u nas spaghetti.
Klopsiki z boczniakami
Mięsne kuleczki obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni
Klopsiki z boczniakami
Klopsiki podajemy np. z makaronem - chociażby spaghetti