ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Klopsiki z kaszą jaglaną i mielonym- gotowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gotowane klopsiki z mięsem mielonym, kaszą jaglaną, cebulką, majerankiem, dobrze przyprawione z dodatkiem sosu pomidorowego.

Klopsiki z kaszą jaglaną i mielonym- gotowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z kaszą jaglaną i mielonym- gotowane

 

  • kasza jaglana 3/4 szklanki
  • mięso mielone pół kg
  • cebula 1 duża
  • majeranek pół łyżeczki
  • słodka papryka, kurkuma, pieprz i sól do smaku
  • jajko 1 duże lub dwa małe
  • 1 szklanka mąki
  • 2 litry rosołu
  • mały przecier pomidorowy

Sposób przygotowania:

Klopsiki z kaszą jaglaną i mielonym- gotowane
Mięso mielone kładziemy do miseczki, dodajemy do niego pokrojoną cebulkę w dość drobną kosteczkę, następnie wbijamy jajko i wsypujemy trzy czwarte szklanki sypkiej kaszy jaglanej. Teraz doprawiamy wszystko: wsypujemy majeranek oraz inne przyprawy: słodką paprykę, szczyptę kurkumy, sól i pieprz. Wszystkie składniki razem dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy klopsy, ich wielkość ustalamy sami i obtaczamy je w mące.Do garnka wlewamy 2 litry rosołu( jeśli nie mamy, może być osolona woda, albo woda z kostkami rosołowymi) i gotujemy. Do zagotowanego wywaru wkładamy klopsy i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu klopsy wyjmujemy na talerz a do wywaru dodajemy pół słoika koncentratu pomidorowego, doprawiamy do smaku i zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody. ( do pół szklanki wody dodajemy łyżeczkę czubatą mąki dobrze rozrabiamy i wlewamy do wywaru). W ten sposób otrzymujemy sos pomidorowy do naszych klopsów.
Klopsiki z kaszą jaglaną i mielonym- gotowane
Do mięsa mielonego wbijamy jajko i dodajemy pokrojoną cebulkę.
Klopsiki z kaszą jaglaną i mielonym- gotowane
Wsypujemy trzy czwarte szklanki kaszy jaglanej.
Klopsiki z kaszą jaglaną i mielonym- gotowane
Wyrabiamy na jednolitą masę razem z kaszą i przyprawami.
Klopsiki z kaszą jaglaną i mielonym- gotowane
Obtaczamy w mące i gotujemy w rosole do miękkości.