Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Klopsiki z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne wieprzowe klopsiki z natką pietruszki to idealne mięsko na obiad dla całej rodzinki. Polecam do ziemniaków, ryżu i kaszy,

Klopsiki z natką pietruszki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Klopsiki z natką pietruszki

 

  • 500 g mielonej łopatki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • 600-700 ml bulionu np. wołowego
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Klopsiki z natką pietruszki
Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy posiekana natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy bułkę tartą oraz koncentrat pomidorowy i całość mieszamy.

Z masy mięsnej formujemy klopsy. Klopsy przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu do mocnego zarumienienia, po czym podlewamy bulionem i gotujemy przez 20-25 minut.

W 100 ml wody rozrabiamy mąkę z łyżką śmietany, zalewamy gotujące klopsy i gotujemy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku.
Klopsiki z natką pietruszki
Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy pozostałe składniki
Klopsiki z natką pietruszki
Z uzyskanego mięsa formujemy niewielkie pulpeciki
Klopsiki z natką pietruszki
W głebokiem patelni rozgzrewamy tłuszcz, wkładamy klopsiki i opiekamy
Klopsiki z natką pietruszki
Dośc mocno przypieczone klopsy zalewamy bulionem
Klopsiki z natką pietruszki
Klopsy gotujemy około 25 minut po czym zagęszczamy sos.

Tagi:

tarta