Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Klopsiki z piersi i mortadeli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki i smaczny dodatek do zup i drugich dań

Klopsiki z piersi i mortadeli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z piersi i mortadeli

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • plaster mortadeli drobiowej (ok 4 cm)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Klopsiki z piersi i mortadeli
Do malaksera wrzucamy pierś kurczaka i mortadelę. Natkę rwiemy na kawałki, dodajemy do mięsa i siekamy wszystko na drobno. Dodajemy sól, świeżo mielony pieprz, jajko i bułkę tartą i miksujemy, aż całość się dokładnie połączy i utworzy zwartą masę. Z masy formujemy kulki. W garnku gotujemy wodę z solą i do wrzącej wrzucamy klopsy. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy do zup lub sosów.
Klopsiki z piersi i mortadeli
W malakserze siekamy pierś i mortadelę z pietruszką
Klopsiki z piersi i mortadeli
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę i przyprawy
Klopsiki z piersi i mortadeli
Z masy mięsnej formujemy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego
Klopsiki z piersi i mortadeli
W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy klopsy ok 10 min