p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Klopsiki z ryżem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne dietetyczne klopsiki gotowane na parze

Klopsiki z ryżem i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z ryżem i marchewką

 

  • 20 dag mięso mielone z szynki,
  • 1 szt jajko,
  • 1/2 łyżki Przyprawa do mięsa mielonego,
  • 50 g ryż parboiled,
  • 1 szt marchew,
  • sól morska pieprz kolorowy,
  • 1/2 łyżki kurkuma,
  • 1 łyżka zióła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z ryżem i marchewką
Do mielonego mięsa z szynki dodajemy 1/2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego, 1/2 łyżki kurkumy, doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, wbijamy 1 jajko, wsypujemy 1/2 woreczka ryżu i dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę, Formujemy małe klopsiki, które układamy w pojemniku parowara, następnie w miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie, które podczas gotowania będą wydzielać swój specyficzny zapach i aromat. Klopsiki gotujemy na parze ok. 20 minut, jeśli widzimy, że ryż jeszcze nie jest miękki przedłużamy czas gotowania. Klopsiki podajemy z sosem pomidorowym.
Klopsiki z ryżem i marchewką
wsypać 1/2 woreczka ryżu i dokładnie wymieszać
Klopsiki z ryżem i marchewką
do przyprawionego mięsa odać startą marchewkę,
Klopsiki z ryżem i marchewką
Formujemy małe klopsiki, które układamy w pojemniku parowara
Klopsiki z ryżem i marchewką
w miejsce na zioła wsypujemy zioła prowansalskie