kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Klopsiki z rzodkiewką na szpinakowej łące

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, kolorowe i bardzo zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Najlepiej smakuje z żytnim swojskim chlebem.

Klopsiki z rzodkiewką na szpinakowej łące

Składniki:

Klopsiki z rzodkiewką na szpinakowej łące

 

  • 20 dag szynki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mąki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szpinaku
  • kilka listków kolendry

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki z rzodkiewką na szpinakowej łące
Szynkę wieprzową mielimy, cebulkę drobno siekamy. Do miseczki wrzucamy mielone mięso, posiekaną cebulkę, bułkę tartą, jajko, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe klopsiki i obtaczamy je kolejno w mące. Klopsiki smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju, a następnie studzimy. Szpinak, kolendrę oraz rzodkiewki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Na talerzykach rozkładamy liście szpinaku (możemy je delikatnie posolić), następnie na szpinaku układamy naprzemiennie pokrojone w ćwiartki rzodkiewki i klopsiki wieprzowe. Na koniec kładziemy listki kolendry, która nada potrawie piękny aromat. SMACZNEGO!