Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Klopsiki z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne i zdrowe danie z soczewicy, bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto zrobić choć raz w miesiącu

Klopsiki z soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki z soczewicy

 

  • Składniki na klopsiki
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, gałka muszkatowa
  • składniki na sos
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • kawałek papryczki chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, oregano do smaku

Sposób przygotowania:

Klopsiki z soczewicy
Soczewicę wypłukać, ugotować do miękkości przez około 20 minut. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Czosnek drobno pokroić. Zmiksować blenderem. Dodać jajko, pokrojoną natkę pietruszki, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać wszystkie składniki. Uformować małe klopsiki. Rozłożyć w formie na papierze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Przygotowanie sosu: Marchew obrać i zetrzeć na tarce z grubszymi oczkami. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Zalać w garnku niewielką ilością wody, dodać listek laurowy, pokrojony kawałek papryczki chilli, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Gotować aż marchew będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Włożyć upieczone klopsiki i zagotować
Klopsiki z soczewicy
Wszystkie składniki na klopsiki trzeba dokładnie wymieszać
Klopsiki z soczewicy
Klopsiki przygotowane do pieczenia w piekarniku
Klopsiki z soczewicy
Klopsiki piecze się przez około 25-30 minut
Klopsiki z soczewicy
Do gotowego sosu włożyć upieczone klopsiki i zagotować