iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Klopsy gotowane z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Klopsiki w sosie warzywno -śmietanowym

Klopsy gotowane z warzywami

Składniki:

Klopsy gotowane z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsy gotowane z warzywami
Mięso mielone wkładamy do miski. Wbijamy całe jajko. Cebule i czosnek ścieramy na tarce. Bułkę czerstwa moczymy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tarta. Solimy i doprawiamy pieprzem. Dobrze mieszamy. Formujemy klopsiki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Układamy na nim klopsiki. Marchewkę i pietruszkę obieramy , ścieramy na tarce duże oczka. Włoszczyznę układamy na klopsikach. Zalewamy bulionem . Zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem. Po ok 15 min obracamy klopsiki na druga stronę. Jeszcze dusimy. Kiedy bulion zredukuje się. Zaciągamy śmietaną. Mieszamy zagotowujemy i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.