szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Klopsy mięsne z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie klopsy z mięsa mielonego to pomysł na szybki obiad, dla odmiany podane na ryżu, w sosie z pieczarkami.

Klopsy mięsne z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsy mięsne z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Klopsy mięsne z pieczarkami
Cebule kroimy w kostkę, posypujemy wegetą natur i podsmażamy na oleju.

Dodajemy obrane i pokrojone na plasterki pieczarki, zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem. Do mięsa dodajemy jajko, 3 łyżki bułki tartej, paprykę, sól i pieprz i wyrabiamy masę.

Z masy robimy kulki, obtaczamy je w mące i smażymy na drugiej patelni, obracając aby zrumieniły się z każdej strony.

Podsmażone klopsiki przekładamy do pieczarek. Doprawiamy sola i pieprzem i dusimy całość do miękkości pieczarek.

Pod koniec duszenia dodajemy 2 łyżki śmietany i mieszamy.
Klopsy mięsne z pieczarkami
Zaczynamy od podsmażenia pokrojonej w kostkę cebuli
Klopsy mięsne z pieczarkami
do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki
Klopsy mięsne z pieczarkami
Z mięsa wyrabiamy masę i robimy z niej kulki
Klopsy mięsne z pieczarkami
Podsmażamy klopsiki a następnie przekładamy do sosu