lala11

lala11

Kuchcik
[Przepisów: 5]

klopsy, pulpety z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszne, dietetyczne, dla dzieciaka i dorosłego na wiele sposobów

klopsy, pulpety z warzywami

Składniki:

klopsy, pulpety z warzywami

 

  • masa mięsna:(ok 16 pulpetów)
  • 60 dag gulaszowe z kurczaka
  • 3 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • cebula
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek lub dowolny olej
  • pieprz,sól,
  • 2 łyżeczki majeranku
  • uniwersalna przyprawa " knor do mięs"
  • do wywaru:
  • 2 marchew , por, pietruszka , parę plasterków selera, sół , jarzynka

Sposób przygotowania:

klopsy, pulpety z warzywami
Umyć i zmielić mięso razem z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach, pietruszkę na mniejszych a ziemniaki zetrzeć na miazgę. Wszystko połączyć.Dodać jajko i resztę przypraw(knor i majeranek).Dokładnie wymieszać.Jeżeli masa mięsna jest zbyt rzadka dodać 2 łyżki bułki tartej. Uformować pulpety (kopiasta łyżka stołowa), obtoczyć w bułce tartej (świetnie nadaje się do tego mała miseczka), spłaszczyć je. Pulpety zarumienić z obu stron na złoto na rozgrzanej oliwie.Przełożyć do gotującej się wody z warzywami.Woda powinna zakrywać całe pulpety na ok 1 cm , nie więcej. Gotować ok 20 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Pulpety podawać z ziemniakami, kaszami, zupami. Wywar z pulpetów jest wyśmienitą bazą do zrobienia pysznych sosów poprzez zagęszczenie mąką i śmietaną, dodanie koperku,chrzanu, przecieru pomidorowego itp. smacznego