motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Klopsy w sosie chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne klopsiki w sosie chrzanowym

Klopsy w sosie chrzanowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klopsy w sosie chrzanowym

 

  • 1/2 kg mięsa karczku
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szkl mleka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • SOS;
  • kostka rosołowa
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki chrzanu startego

Sposób przygotowania:

Klopsy w sosie chrzanowym
Bułkę moczymy w mleku. Czosnek i cebulkę drobno siekamy. Mięso mielimy. Do mięsa dajemy jajko, wyciśniętą bułkę, czosnek z cebulką oraz przyprawy, wyrabiamy ciasto. Z ciasta toczymy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy na rozgrzanym tłuszczu.
SOS; wodę gotujemy z kostką rosołową. Dodajemy starty chrzan. Na patelni rozgrzewamy smalec, dajemy mąkę tylko nie rumienimy, podlewamy niewielką ilością wody i energicznie mieszamy. Jak będzie gęstnieć wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 2 min. Przygotowanym sosem zalewamy klopsy.
Klopsy w sosie chrzanowym
Umyte mięso osuszamy i mielimy maszynką do mięsa.
Klopsy w sosie chrzanowym
Przygotowane klopsy smażymy na rozgrzanym oleju.
Klopsy w sosie chrzanowym
Upieczone mięso zalewamy przygotowanym sosem.