xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Klopsy w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Klopsy w sosie pomidorowym to bardzo smaczne danie, które można podać z różnymi dodatkami. U mnie najczęściej podawane są w kaszą lub ryżem.

Klopsy w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsy w sosie pomidorowym

na klospy

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku
  • 1 puszka pomidorów
  • tymianek, bazylia, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Klopsy w sosie pomidorowym

Przygotowanie

Mięso dokładnie wymieszać, a następnie dodać do niego pokrojone drobno warzywa, pietruszkę oraz koperek. Wszystko ze sobą dobrze wymieszać. Rozbite i roztrzepane jajko dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Formować kulki, które wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy klopsy.

Można do wody dodać kilka warzyw, aby zrobił się z tego smaczny wywar. Następnie w małym garnku wrzucamy pomidory z pozostałymi przyprawami. Dodajemy trochę wody i wrzucamy klopsy.

Przyprawiamy do smaku.