gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Klopsy w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Stary przepis mojej mamy bardzo dobry do ziemniaków,kasz czy klusek:)

Klopsy w sosie śmietanowym

Składniki:

Klopsy w sosie śmietanowym

 

  • 1/2 kg.mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • olia
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 300 ml bulionu(może być z kostki)
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 kromki chleba bez skórki
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Klopsy w sosie śmietanowym
Mięso mielone,jajko,namoczone kromki chleba,sól,pieprz wyrabiamy na gładką masę.Robimy malutkie kuleczki(ja robię zawsze takie żeby były na jeden kęs) i obtaczamy w mące.Następnie obsmażamy na oliwie,przekładamy do naczynia.Na tym samym tłuszczu smażymy startą na grubej tarce cebulę,kiedy cebula będzie lekko rumiana dodajemy marchewkę i zalewamy bulionem,przykrywamy i dusimy 5 min.Następnie dodajemy klopsy,dusimy 20 min.Śmietanę rozrabiamy z łyżeczką mąki tak żeby nie było grudek,następnie hartujemy sosem i dodajemy do całości.Doprawiamy solą i pieprzem,można dodać koperek.Kiedy się zagotuje odstawiamy.