Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Klopsy z cebulką, czosnkiem i natką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Klopsiki możemy podać same, z sosem lub jako dodatek np. do żurku. W każdej postaci sprawdzą się znakomicie.

Klopsy z cebulką, czosnkiem i natką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsy z cebulką, czosnkiem i natką

 

  • 80 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kromka chleba
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kucharek
  • pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsy z cebulką, czosnkiem i natką
Do mięsa mielonego dodać jajko. Czosnek obrać i drobno posiekać. Dodać do mięsa. Cebulkę pokroić w kostkę. Dodać do mięsa. Chlebek namoczyć. Odcisnąć i dodać do mięsa. Natkę posiekać. Dodać do reszty składników. Dodać do smaku przyprawy. Wyrobić jednolitą masę. Uformować klopsiki, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Na nim ułożyć klopsiki. Kiedy się zrumienią odwrócić je na drugą stronę i również usmażyć. Podawać wg uznania.
Klopsy z cebulką, czosnkiem i natką
Do zmielonego mięsa dodać surowe jajko.
Klopsy z cebulką, czosnkiem i natką
Chlebek lub bułkę namoczyć i dodać do mięsa.
Klopsy z cebulką, czosnkiem i natką
Mięso przyprawić do smaku i wyrobić jednolitą masę.
Klopsy z cebulką, czosnkiem i natką
Klopsiki smażyć na mocno rozgrzanym oleju.