betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Klopsy z dorsza w sosie kaparowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

...czas na smaczną i zdrową rybkę.

Klopsy z dorsza w sosie kaparowym

Składniki:

Klopsy z dorsza w sosie kaparowym

 

  • 40 dag filetów z dorsza
  • 4 bułki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jaja
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • Sos worcester
  • ½ cytryny
  • 2 łyżki stołowe kaparów
  • Szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Klopsy z dorsza w sosie kaparowym
Bułki pokroić na małe kawałki i namoczyć w gorącej wodzie. Wodę odcisnąć. Dorsza pokroić na średniej wielkości kawałki, zalać niewielką ilością wody i dusić ok. 15 minut. Rybę odcedzić na sicie, zostawić wywar. Do ryby dodać bułkę, jajka, pokrojona natkę pietruszki i wymieszać drewnianą łyżką. Doprawić solą. Nastawić wodę w dużym garnku, zagotować i posolić. Formować dwiema łyżkami klopsy i kłaść na wrzącą wodę i gotować przez 10 minut. Wyjąć na podgrzany półmisek i odstawić w ciepłe miejsce. Zagotować wywar rybny i dodać mąkę i masło rozgniecione widelcem stale mieszając trzepaczką. Dodać kapary. Sos przyprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym i sosem worcester. Polać klopsy i podawać . Smacznego.

Tagi:

sosy kapary dorsz