anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Klopsy z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczne danie, które na pewno zaskoczy niejedną osobę w rodzinie. Polecam spróbować :) Naprawdę warto.

Klopsy z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Klopsy z sosem pieczarkowym

 

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 1 1/5 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • przyprawa kucharek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsy z sosem pieczarkowym
Na odrobinie oleju na złoty kolor podsmażyć pokrojoną cebulę. Następnie dodać umyte i grubo pokrojone pieczarki (30 dag odstawić). Odrobinę posolić i smażyć aż wyparuje z nich woda.

Co jakiś czas zamieszać.

W międzyczasie mięso włożyć do miski, wbić jajka, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą kucharek oraz do mięsa mielonego.

Wyrabiać ręką aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Odłożone pieczarki pokroić bardzo drobniutko i podsmażyć.

Ręką nabierać mięso, rozpłaszczać, na środek nakładać odrobinę drobniutko podsmażone pieczarki i formułować klopsy.

Gdy pieczarki są już usmażone, zalewamy ich bulionem, chwilę gotujemy. Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy odrobinę wywaru, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i zalewamy wywar.

Przyprawiamy według uznania. Pod koniec dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę. Klopsy pieczemy na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.  
Klopsy z sosem pieczarkowym
Na sam początek przygotować kolejne składniki.
Klopsy z sosem pieczarkowym
Wszystkie składniki zarobić w jednej misce.
Klopsy z sosem pieczarkowym
Następnie całość dokładnie przyprawić i wyrobić
Klopsy z sosem pieczarkowym
Z przygotowanej masy mięsnej przygotować klopsy.
Klopsy z sosem pieczarkowym
Smażyć na patelni. Przygotować sos.
Klopsy z sosem pieczarkowym
Klopsy z sosem pieczarkowym- fantastyczne

Tagi:

dania mięso