bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Klopsy przyrządzone w ten sposób są bardzo smaczne i aromatyczne.Zwykłe klopsy możemy urozmaicić dodając do nich warzywa.

Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym

Składniki:

Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym

 

  • 0,5 kilograma mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 1 jajko
  • Sól,pieprz
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsy z warzywami w sosie pomidorowym
Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą cebulę,namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy małe klopsy,na patelni rozgrzewamy olej,układamy klopsy i obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor.Klopsy przekładamy do garnka ,zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut.Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach,dodajemy do klopsów i gotujemy do miękkości warzyw.Dodajemy koncentrat pomidorowy,chwilę jeszcze gotujemy.Zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.