iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Klopsiki w sosie z boczniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne danie z wykorzystaniem smacznych i tanich grzybów boczniaków. Klopsiki podsmażone i uduszone własnym sosie z dodatkiem pokrojonych świeżych grzybów. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą .

Klopsiki w sosie z boczniaków

Składniki:

Klopsiki w sosie z boczniaków

 

  • 1/2 kg łopatki

 

 

 

 

 

 

 

  • 1 cebula

 

 

  • 4 łyżki masła klarowanego

 

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie z boczniaków
Łopatkę mielimy na drobnym sitku maszynką do mieleni. Dodajemy jajko, bułkę tartą. Mieszamy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na łyżce masła i dodajemy do mięsa. Doprawiamy wyciśniętym czosnkiem, sola i pieprzem. Wyrabiamy masę, dodając z 4 łyżki lodowatej wody.

Formujemy klopsiki. Obsmażamy je na maśle klarowanym.

Kiedy klopsiki są rumiane, dodajemy pokrojone w paseczki boczniaki. Smażymy razem. Podlewamy bulionem. Dusimy do miękkości grzybów. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Pod koniec dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aż sos się zredukuje.

Tagi:

jajko tarta jajka