Kluchy na parze.

Kluski « poprzedni | następny »
zewa

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1925
zdjęcia: 1 z 5
Kluchy na parze.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

bardzo długo nosiłam się z zamiarem zrobienia ich i oto są - moje pierwsze kluchy na parze


trudność: łatwe
czas:

Kluchy na parze. - SKŁADNIKI:

Kluchy na parze. - PRZYGOTOWANIE:

Masło stopić i przestudzić. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka. Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu. Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto. Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczka do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości. Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce. Zostawić chwile do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10 -15 minut w zależności od wielkości klusek. Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącym za pokrywkę. Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody ( trochę można zostawić całych ), cukier i wlać śmietanę i zmiksować. Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluchy na parze. (strona 1 z 1)  
edytaha

edytaha

2012-07-06 21:40
Tak ładne aż trudno uwierzyć, że to Twój debiut :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2012-07-06 21:48
edytaha napisał(a):

Tak ładne aż trudno uwierzyć, że to Twój debiut :)

Dziękuję, naprawdę pierwszy raz je robiłam. Nie wiem czemu, ale tak mam, że czasami coś co robię pierwszy raz wychodzi dobrze i nawet ładnie się prezentuje, hi, hi.
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960

2012-07-07 01:32
Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2012-07-07 10:02
elzbieta8960 napisał(a):

Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)

Pyszne kluchy ,aż ślinka leci.Elżbieto ja paruję na gazie nałożonej na garnek z wodą i kluchy są super.Muszę koniecznie znów zrobić jak się ciut ochłodzi,bo teraz prędzej ja od kluch się uparuję.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-07-07 10:16
msewka napisał(a):

elzbieta8960 napisał(a):

Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)

Pyszne kluchy ,aż ślinka leci.Elżbieto ja paruję na gazie nałożonej na garnek z wodą i kluchy są super.Muszę koniecznie znów zrobić jak się ciut ochłodzi,bo teraz prędzej ja od kluch się uparuję.

A ja mam taką okrągłą gęstą siateczkę, którą przykrywa się patelnię, żeby nie pryskał tłuszcz. Kładę ją na garnku i przykrywam od góry miską. Każdy sposób dobry, byleby był skuteczny :) Ale "pampuchów" nie robiłam już naprawdę dawno, trzeba sobie przypomnieć jak smakują :)
Skomentuj
Oceń:
0
gusia1000

gusia1000

2012-11-13 19:30
Smakują mi one, więc takie jem, ale niestety kupne. Sosik robię własny.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Kluseczki  zajączki z serem i jarmużem Kluski śląskie z sosem pieczeniowym i surówką Kluski ziemniaczane
Kluski śląskie Joanny Kluseczki z serem z mąki razowej Pampuchy z owocowym sosem
Marchewkowe leniwe / kopytka Kluseczki ziemniaczano-serowe z kaszą manną Kluski śląskie z sosem drobiowym
Kluski z surowych ziemniaków Kopytka Eli z niespodzianką  Pierogi leniwe z kaszą manną

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane