Kluchy na parze.

Kluski « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Kluchy na parze. offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1792
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kluchy na parze.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

bardzo długo nosiłam się z zamiarem zrobienia ich i oto są - moje pierwsze kluchy na parze


trudność: łatwe
czas:

Kluchy na parze. - SKŁADNIKI:

Kluchy na parze. - PRZYGOTOWANIE:

Masło stopić i przestudzić. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka. Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu. Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto. Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczka do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości. Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce. Zostawić chwile do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10 -15 minut w zależności od wielkości klusek. Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącym za pokrywkę. Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody ( trochę można zostawić całych ), cukier i wlać śmietanę i zmiksować. Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluchy na parze. (strona 1 z 1)  
edytaha

edytaha
offline

2012-07-06 21:40
Tak ładne aż trudno uwierzyć, że to Twój debiut :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-07-06 21:48
edytaha napisał(a):

Tak ładne aż trudno uwierzyć, że to Twój debiut :)

Dziękuję, naprawdę pierwszy raz je robiłam. Nie wiem czemu, ale tak mam, że czasami coś co robię pierwszy raz wychodzi dobrze i nawet ładnie się prezentuje, hi, hi.
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2012-07-07 01:32
Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2012-07-07 10:02
elzbieta8960 napisał(a):

Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)

Pyszne kluchy ,aż ślinka leci.Elżbieto ja paruję na gazie nałożonej na garnek z wodą i kluchy są super.Muszę koniecznie znów zrobić jak się ciut ochłodzi,bo teraz prędzej ja od kluch się uparuję.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-07-07 10:16
msewka napisał(a):

elzbieta8960 napisał(a):

Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)

Pyszne kluchy ,aż ślinka leci.Elżbieto ja paruję na gazie nałożonej na garnek z wodą i kluchy są super.Muszę koniecznie znów zrobić jak się ciut ochłodzi,bo teraz prędzej ja od kluch się uparuję.

A ja mam taką okrągłą gęstą siateczkę, którą przykrywa się patelnię, żeby nie pryskał tłuszcz. Kładę ją na garnku i przykrywam od góry miską. Każdy sposób dobry, byleby był skuteczny :) Ale "pampuchów" nie robiłam już naprawdę dawno, trzeba sobie przypomnieć jak smakują :)
Skomentuj
Oceń:
0
gusia1000

gusia1000
offline

2012-11-13 19:30
Smakują mi one, więc takie jem, ale niestety kupne. Sosik robię własny.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Kluski leniwe z suszoną miętą Kluski z makiem Leniwe kluski serowe
Kopytka z cebulkową okrasą Kluseczki maślane Kopytka paprykowe w sosie serowo koperkowym
Kopytka ze skwarkami Lane kluseczki z pomidorami i oregano Kluseczki z cukinii
Kluski nadziewane Leniwce z białego sera Szagówki poznańskie ze skwarkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane