Kluchy na parze.

Kluski « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Kluchy na parze. offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1788
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Kluchy na parze.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

bardzo długo nosiłam się z zamiarem zrobienia ich i oto są - moje pierwsze kluchy na parze


trudność: łatwe
czas:

Kluchy na parze. - SKŁADNIKI:

Kluchy na parze. - PRZYGOTOWANIE:

Masło stopić i przestudzić. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka. Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu. Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto. Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczka do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości. Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce. Zostawić chwile do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10 -15 minut w zależności od wielkości klusek. Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącym za pokrywkę. Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody ( trochę można zostawić całych ), cukier i wlać śmietanę i zmiksować. Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluchy na parze. (strona 1 z 1)  
edytaha

edytaha
offline

2012-07-06 21:40
Tak ładne aż trudno uwierzyć, że to Twój debiut :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-07-06 21:48
edytaha napisał(a):

Tak ładne aż trudno uwierzyć, że to Twój debiut :)

Dziękuję, naprawdę pierwszy raz je robiłam. Nie wiem czemu, ale tak mam, że czasami coś co robię pierwszy raz wychodzi dobrze i nawet ładnie się prezentuje, hi, hi.
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2012-07-07 01:32
Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2012-07-07 10:02
elzbieta8960 napisał(a):

Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)

Pyszne kluchy ,aż ślinka leci.Elżbieto ja paruję na gazie nałożonej na garnek z wodą i kluchy są super.Muszę koniecznie znów zrobić jak się ciut ochłodzi,bo teraz prędzej ja od kluch się uparuję.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2012-07-07 10:16
msewka napisał(a):

elzbieta8960 napisał(a):

Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)

Pyszne kluchy ,aż ślinka leci.Elżbieto ja paruję na gazie nałożonej na garnek z wodą i kluchy są super.Muszę koniecznie znów zrobić jak się ciut ochłodzi,bo teraz prędzej ja od kluch się uparuję.

A ja mam taką okrągłą gęstą siateczkę, którą przykrywa się patelnię, żeby nie pryskał tłuszcz. Kładę ją na garnku i przykrywam od góry miską. Każdy sposób dobry, byleby był skuteczny :) Ale "pampuchów" nie robiłam już naprawdę dawno, trzeba sobie przypomnieć jak smakują :)
Skomentuj
Oceń:
0
gusia1000

gusia1000
offline

2012-11-13 19:30
Smakują mi one, więc takie jem, ale niestety kupne. Sosik robię własny.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Kluski leniwe z suszoną miętą Kluski z makiem Leniwe kluski serowe
Kopytka z cebulkową okrasą Kluseczki maślane Kopytka paprykowe w sosie serowo koperkowym
Kopytka ze skwarkami Lane kluseczki z pomidorami i oregano Kluseczki z cukinii
Kluski nadziewane Leniwce z białego sera Szagówki poznańskie ze skwarkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane