Kluchy na parze.

Kluski « poprzedni | następny »
zewa

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1941
zdjęcia: 1 z 5
Kluchy na parze.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

bardzo długo nosiłam się z zamiarem zrobienia ich i oto są - moje pierwsze kluchy na parze


trudność: łatwe
czas:

Kluchy na parze. - SKŁADNIKI:

Kluchy na parze. - PRZYGOTOWANIE:

Masło stopić i przestudzić. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i trzy łyżki lekko podgrzanego mleka. Wymieszać te składniki i zakryć ściereczką do wyrośnięcia zaczynu. Po wyrośnięciu podgrzać resztę mleka, wlać do zaczynu, wsypać mąkę, resztę cukru i wbić jajka i wyrobić ciasto. Gdy jest gładkie wlać masło i znowu wyrobić. Gotowe ciasto oprószyć mąką i przykryć ściereczka do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu lekko jeszcze wyrobić, rozłożyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować lub rozciągnąć rękoma tak aby miało około 1 cm grubości. Szklanką wycinać krążki i kłaść na posypanym mąką blacie lub desce. Zostawić chwile do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski układać w nagrzanym parowarze i parować 10 -15 minut w zależności od wielkości klusek. Jeśli ktoś nie ma parowaru to kluski może parować na garnku z wodą obwiązanym gazą i drugim garnkiem lub patelnią służącym za pokrywkę. Gdy kluski się parują do rozdrabniacza wsypać jagody ( trochę można zostawić całych ), cukier i wlać śmietanę i zmiksować. Gotowe kluski wyłożyć na talerze, polać przygotowanym sosem jagodowym i posypać całymi jagodami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluchy na parze. (strona 1 z 1)  
edytaha

edytaha

2012-07-06 21:40
Tak ładne aż trudno uwierzyć, że to Twój debiut :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2012-07-06 21:48
edytaha napisał(a):

Tak ładne aż trudno uwierzyć, że to Twój debiut :)

Dziękuję, naprawdę pierwszy raz je robiłam. Nie wiem czemu, ale tak mam, że czasami coś co robię pierwszy raz wychodzi dobrze i nawet ładnie się prezentuje, hi, hi.
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960

2012-07-07 01:32
Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2012-07-07 10:02
elzbieta8960 napisał(a):

Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)

Pyszne kluchy ,aż ślinka leci.Elżbieto ja paruję na gazie nałożonej na garnek z wodą i kluchy są super.Muszę koniecznie znów zrobić jak się ciut ochłodzi,bo teraz prędzej ja od kluch się uparuję.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha

2012-07-07 10:16
msewka napisał(a):

elzbieta8960 napisał(a):

Ewa , bardzo udany debiut :) Ja jeszcze dluzej od Ciebie nosze sie z zamiarem zrobienia takich.Kupilam nawet parowar ktory juz zdazyl sie zepsuc :):)
A na powaznie to musze sie tez odwazyc bo moj maz uwielbia kluchy wszelkiego rodzaju ...5...:)

Pyszne kluchy ,aż ślinka leci.Elżbieto ja paruję na gazie nałożonej na garnek z wodą i kluchy są super.Muszę koniecznie znów zrobić jak się ciut ochłodzi,bo teraz prędzej ja od kluch się uparuję.

A ja mam taką okrągłą gęstą siateczkę, którą przykrywa się patelnię, żeby nie pryskał tłuszcz. Kładę ją na garnku i przykrywam od góry miską. Każdy sposób dobry, byleby był skuteczny :) Ale "pampuchów" nie robiłam już naprawdę dawno, trzeba sobie przypomnieć jak smakują :)
Skomentuj
Oceń:
0
gusia1000

gusia1000

2012-11-13 19:30
Smakują mi one, więc takie jem, ale niestety kupne. Sosik robię własny.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kluski
Kluski śląskie inaczej Kopytka dyniowe Pyzy mięsem kaczki nadziane
Tradycyjne pyzy Gulasz z brukwią i kładzionymi kluskami Twarogowe kuleczki z kaszą manną
Pyzy ziemniaczane z nadzieniem szpinakowo-serowym Kluseczki  zajączki z serem i jarmużem Kluski śląskie z sosem pieczeniowym i surówką
Kluski ziemniaczane Kluski śląskie Joanny Kluseczki z serem z mąki razowej

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane