Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Kluchy śląskie z koperkiem wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kluski śląskie z nutką zielonego koloru

Kluchy śląskie z koperkiem wg Elfi

Składniki:

Kluchy śląskie z koperkiem wg Elfi

 

Sposób przygotowania:

Kluchy śląskie z koperkiem wg Elfi
Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu lekko studzę i ugniatam na masę z jajkiem. Ugniatam ziemniaki w misce i uklepuje na gładko. Umyty koperek siekam. Masę przecinam na 4 części - ćwiartki i jedną z nich wyjmuję na talerz. w puste miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną tak aby dokładnie zakryła puste miejsce (proporcje ziemniaków do mąki to 4:1). Dodaję wyjętą część ziemniaków i koper i wszystko razem ugniatam. Gdy kleją się za bardzo można dodać mąki. Z powstałego ciasta lepię kuleczki i palcem robię dziurkę. Gotuję w osolonej wrzącej wodzie kilka minut (od wypłynięcia może z minutkę) Delikatnie mieszam aby nie przywarły do dna.