Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluseczki serowe z nasionami chia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kluseczki z białego sera z nasionami chia to ciekawe połączenie. Nasiona chia są bardzo zdrowe lecz mało popularne.

Kluseczki serowe z nasionami chia

Składniki:

Kluseczki serowe z nasionami chia

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki serowe z nasionami chia

ETAP 1:

Kluseczki serowe z nasionami chia
Przemielony ser twarogowy połączyć z mąką.

Ser przemielić w maszynce lub zmiksować. Nasiona chia zamoczyć na 15-20 minut w wodzie.
Do miski wsypać obie mąki, dodać przemielony ser.

ETAP 2:

Kluseczki serowe z nasionami chia
Ser połączyć z żółtkami i nasionami chia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Do sera dodać żółtka i napęczniałe nasiona chia, wymieszać.

ETAP 3:

Kluseczki serowe z nasionami chia
Białka ubić na pianę, połączyć z ciastem.

Pod koniec do ciasta dodać sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

ETAP 4:

Kluseczki serowe z nasionami chia
Gotowe ciasto podzielić na porcje i uformować wałki.

Z przygotowanego ciasta na posypanej mąką desce utoczyć wałki, lekko spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę.

ETAP 5:

Kluseczki serowe z nasionami chia

Ostrym nożem pokroić na skośne kluseczki. Wrzucać do osolonego wrzątku, przemieszać i gotować około 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, polać usmażonym masłem, oprószyć mielonym cynamonem i cukrem, podawać.