Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluseczki z ciasta drożdżowego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do ciasta można dodać cukier waniliowy i podawać je na słodko z dodatkiem cynamonu, cukru i stopionego masła lub polane czekoladą.

Kluseczki z ciasta drożdżowego

Składniki:

Kluseczki z ciasta drożdżowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z ciasta drożdżowego
Do miski wsypać cukier, dodać pokruszone drożdże, wlać odrobinę ciepłego mleka, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko wymieszać z mąką, dodać masło, sól i ciągle mieszając zagotować, odłożyć i wystudzić. Następnie wlać rozczyn, wbić jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę, zrobić wałek, pokroić na kawałki. Rękami formować małe kulki, obtaczać w mące i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy podrosną gotować w osolonej wodzie. Wyjmować łyżką cedzakową po wypłynięciu na wierzch. Podawać polane stopionym masłem.