grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 210]

Kluseczki z mąki z ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluseczki z mąki z ciecierzycy podane z masełkiem szałwiowym, prostym i szybkim pomysłem na obiad. Kluseczki są delikatne i orzechowe w smaku.

Kluseczki z mąki z ciecierzycy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluseczki z mąki z ciecierzycy

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z mąki z ciecierzycy

Przygotowanie ciasta na kluseczki

Kluseczki z mąki z ciecierzycy
Ciasto na kluseczki powinno być elastyczne i gładkie.

W misce mieszamy mąkę pszenną i z ciecierzycy oraz szczyptę soli. Stopniowo dolewamy wrzącą wodę.

Ciasto delikatnie mieszamy.

Gotowanie kluseczek

Kluseczki z mąki z ciecierzycy
Kluseczki kładziemy za pomocą łyżeczki, zanurzając ją najpierw w gotującej się wodzie, następnie nabieramy ciasto i zanurzamy w wodzie.

W dużym i szerokim garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę.

Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki za pomocą łyżeczki.

Gdy kluseczki wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Przygotowanie masełka szałwiowego

Kluseczki z mąki z ciecierzycy
Listki szałwii dodajemy w całości lub w kawałeczkach.

Na patelni rozpuszczamy 40 gram masła. Do rozpuszczonego masła wrzucamy listki szałwii.

Szałwię smażymy na małym ogniu ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowane kluseczki mieszamy na patelni z masełkiem szałwiowym. Całość podgrzewamy ok. 2 minut.

Serwowanie kluseczek

Kluseczki z mąki z ciecierzycy

Kluseczki podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.

Tagi:

kluski danie