Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kluseczki z ricottą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekkie kluseczki z ricottą i truskawkami idealne na letni podwieczorek lub deser

Kluseczki z ricottą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluseczki z ricottą

 

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z ricottą
W misce umieścić ricottę, twarożek i mąkę. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, białka wrzucić do drugiej miski a żółtka do serków z mąką. Wymieszać mikserem na gładkie ciasto. Białka dokładnie ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do ciasta wrzucić ubite białka i delikatnie i powoli wymieszać na jednolitą masę. Na wrzątek z odrobiną soli kłaść łyżką porcje ciasta, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia, odcedzić. Na talerzyku wylać łyżkę jogurtu greckiego, ułożyć truskawki pokrojone w plasterki, na to wyłożyć kluseczki i oprószyć cukrem brązowym
Kluseczki z ricottą
W misce umieścić ricottę twarożek i mąkę Jajka rozbić oddzielić białka od żółtek białka wrzucić do drugiej miski a żółtka do serków z mąką Wymieszać mikserem na gładkie ciasto
Kluseczki z ricottą
Białka dokładnie ubić ze szczyptą soli na sztywno
Kluseczki z ricottą
Do ciasta wrzucić ubite białka i delikatnie i powoli wymieszać na jednolitą masę Na wrzątek z odrobiną soli kłaść łyżką porcje ciasta gotować ok 2 minut od wypłynięcia odcedzić

Tagi:

jajko jajka