Betinka2

Betinka2

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Kluseczki z wątróbki do rosołku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

coś do rosołku na niedzielny obiadzik,również dla niejadków , którzy nie przepadają za makaronem.Polecam smakuja równiez na zimno........

Kluseczki z wątróbki do rosołku

Składniki:

Kluseczki z wątróbki do rosołku

 

  • 50 dag wątróbki z indyka lub drobiowej
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • zielona pietruszka
  • trochę vegety

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki z wątróbki do rosołku
Wątróbkę czyścimy,usuwamy tłuszcze,żyły,myjemy pod bierzącą wodą i osączamy na ręczniku kuchennym.Mielimy watróbkę w maszynce do mięsa.Do masy z wątróbki dodajemy surowe jajko , bułkę tartą i cebulę jeszcze raz mielimy maszynką do mięsa i dodajemy sól, pieprz,trochę vegety, wszystko mieszamy.Zieloną pietruszkę siekamy drobno i dodajemy do masy wątróbkowej i jeszcze raz wszystko mieszamy.Gotujemy wodę osoloną i gdy juz wrze wrzucamy za pomocą łyżeczki uformowane kluseczki z wątróbki.Gotujemy do momentu wypłynięcia kluseczek i po ostygnięciu podajemy z rosołem.Smakuja również na zimno .