Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kluseczki z zupą śliwkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prawie jak domowy makaron, ale za z jakim dodatkiem.

Kluseczki z zupą śliwkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluseczki z zupą śliwkową

 

  • kluseczki: 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • szklanka mąki
  • zupa: 1,5 szklanki pokrojonych śliwek
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 litra wody
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawa Kamis do dań słodkich
  • łyżka soli i 2 litry wody do ugotowania kluseczek

Sposób przygotowania:

Kluseczki z zupą śliwkową
Ze składników zagniatamy ciasto. Lekko rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, następnie kroimy na paski z których zrobimy kwadraciki. Gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. Po czym odcedzamy i nie hartujemy. Umyte i wypestkowane śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu, ale nie za długo aby śliwki nam się nie rozgotowały. Doprawiamy cukrem i szczyptą soli. Podajemy z kluseczkami...a całość posypujemy przyprawą Kamis.
Kluseczki z zupą śliwkową
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Kluseczki z zupą śliwkową
Z ciasta robimy gruby placek który następnie kroimy.
Kluseczki z zupą śliwkową
Gotujemy je w osolonym wrzątku około dziesięciu minut.
Kluseczki z zupą śliwkową
Pokrojone śliwki zalewamy wodą i wolno gotujemy.