Kluski czarne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Obrane, surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Następnie włóż do czystej ściereczki kuchennej i wyciśnij z nich płyn ziemniaczany. Ugo

Kluski czarne

Składniki:

Kluski czarne

 

Sposób przygotowania:

Kluski czarne
Obrane, surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Następnie włóż do czystej ściereczki kuchennej i wyciśnij z nich płyn ziemniaczany. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki, dokładnie utłucz tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę. Obie masy ziemniaków połącz i możesz formować kluski. Uformuj je niezbyt duże, najlepiej okrągłe. Aby się nie lepiły możesz użyć przy ich formowaniu niewielką ilość mąki ziemniaczanej (sprószyć kluski albo ręce). Kluski wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Gotuj je aż wypłyną, później wyłącz ogień i pozostaw jeszcze ok. 10 minut. Tak zrobione kluski podaje się natychmiast z przyrządzonym daniem (gotuj zaraz przed podaniem, gdyż szybko stają się ciemne i twarde).