miriam

miriam

Kucharz
[Przepisów: 7]

Kluski drożdżowe wg miriam

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe kluski drożdżowe

Kluski drożdżowe wg miriam

Składniki:

Kluski drożdżowe wg miriam

 

  • drożdży, 0,4 l mleka, 2 jajka, odrobina soli, 5 dag masła, starta skórka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Kluski drożdżowe wg miriam
Ze składników przygotować ciasto drożdżowe. Postawić w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, formować kluski i ułożyć na stolnicy aż wyrosną. W szerokim garnku zagotować 0,4 l mleka z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami margaryny. W mleku układać niezbyt gęsto kluski, przykryć garnek pokrywką i wstawić na 30 minut do niezbyt gorącego piekarnika lub zostawić na skraju płyty kuchennej. Gdy kluski ''wypiją'' mleko a na dnie zrobi się chrupka skórka potrawa jest gotowa. Podaje się ją ze smażonymi owocami lub sosem waniliowym.

Tagi:

jajko jajka