Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Kluski kładzione

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jaja dokładnie rozkłócić z połową szklanki letniej wody, dodać przesianą mąkę i

Kluski kładzione

Składniki:

Kluski kładzione

  • 2 jaja

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione

Jaja dokładnie rozkłócić z połową szklanki letniej wody, dodać przesianą mąkę i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać stopione masło, wymieszać (im dłużej miesza się ciasto, tym pulchniejsze są kluski). Łyżką formować niewielkie kluski, kłaść do osolonego wrzątku i gotować 7-10 min. Kluski kładzione okraszone słoninką albo polane stopionym masłem i posypane startym żółtym serem mogą stanowić samodzielne danie. Podaje się je też do czystych zup lub dań mięsnych. 100 g - 190 kcal