kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Kluski kładzione z białym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kluski kładzione z białym serem można z wierzchu posypać cukrem pudrem.

Kluski kładzione z białym serem

Składniki:

Kluski kładzione z białym serem

 

  • 40 dag sera twarogowego
  • 3 jaja
  • 1 łyżka cukru
  • ¾ szklanki mąki
  • Łyżeczka masła
  • 1 łyżka tłuszczu do polania
  • Skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione z białym serem
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać przetarty ser, dokładnie rozetrzeć. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na masę serową, wsypać mąkę, startą skórkę pomarańczową lub cytrynową i wymyte rodzynki. Trzepaczką wymieszać delikatnie, aby nie rozgnieść piany. Zagotować wodę z solą, formować metalową łyżką kluski, wkładać do wody, zagotować, a gdy wypłyną na powierzchnię wyjmować łyżką cedzakową od razu na ogrzane talerze, polać stopionym masłem. Jak ktoś lubi można posypać cukrem pudrem.

Tagi:

sery ser kluski