Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kluski kładzione z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Cała rodzinka jest kluskożerna, a ja ciągle szukam nowych pomysłów

Kluski kładzione z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski kładzione z sosem pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione z sosem pieczarkowym
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki. Dusić aż woda odparuje. Dodać sól, pieprz. W kubeczku rozmieszać mąkę z około ¾ szklanki wody, dodać śmietanę, wymieszać, wlać do pieczarek. Wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia. W misce zmiksować wodę z jajkami, dodać rozpuszczone masło, sól. Wymieszać. stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając na początku mikserem, później łyżką. Odstawić na 20 minut. W garnku zagotować wodę z solą, łyżeczką maczaną we wrzątku wkładać porcje ciasta. Gdy wszystkie wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 2 minut. Kluseczki odcedzić, podawać z gorącym sosem pieczarkowym i surówką.
Kluski kładzione z sosem pieczarkowym
Pieczarki obrać pokroić w plasterki Cebulę obrać posiekać w kostkę zeszklić na oleju dodać pieczarki Dusić aż woda odparuje Dodać sól pieprz
Kluski kładzione z sosem pieczarkowym
W kubeczku rozmieszać mąkę z około ¾ szklanki wody dodać śmietanę wymieszać wlać do pieczarek Wymieszać zagotować Zdjąć z ognia
Kluski kładzione z sosem pieczarkowym
W misce zmiksować wodę z jajkami dodać rozpuszczone masło sól Wymieszać Stopniowo dodawać mąkę wyrabiając na początku mikserem później łyżką Odstawić na 20 minut
Kluski kładzione z sosem pieczarkowym
W garnku zagotować wodę z solą łyżeczką maczaną we wrzątku wkładać porcje ciasta Gdy wszystkie wypłyną zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 2 minut