anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Kluski kładzione z wątróbką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Obiad jest bardzo smaczny i szybki ,polecam początkującym kucharkom:)

Kluski kładzione z wątróbką

Składniki:

Kluski kładzione z wątróbką

 

 

  • 1 łyżka masła
  • 18 czubatych łyżek mąki
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 70 dkg wątróbki drobiowej
  • 3 cebule cukrowe
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • listek laurowy
  • majeranek(1 łyżeczka)
  • mąka do panierki
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione z wątróbką
Jajka rozbić,roztrzepać rózgą,dodać sól,mleko ,mąkę,miekkie masło dobrze wymieszać,odstawić na 10 min. Wątróbkę umyć,oczyścić,odsączyć osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek panierować w mące,rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć wątróbkę na obie strony na lekko złoty kolor ,smażymy koniecznie pod przykryciem,może pryskać. Usmażoną wątróbkę wyjąć na talerz,dolać 3 łyżki oleju,wrzucić pokrojoną cebulę w piórka,zeszklić na patelni około 8 min. Po tym czasie, do cebuli włożyć wątróbkę,posypać pieprzem,dodać majeranek,listek i wodę ,przykryć,dusić na małym ogniu 10 min(Solimy po uduszeniu) Gdy wątróbka się dusi,wstawić wodę w większym garnku, lekko posolić,gdy woda się gotuje,maczamy łyżkę w wodzie i wkładamy 2 kluseczki łyżką. Jeżeli kluski wypłyną i się nie rozwalą,kłaść resztę klusek(gdy się rozpadną,dołożyć jeszcze 3 czubate łyżki mąki) Ugotowane kluseczki powinny wyglądać tak:) Wyjąć kluski łyżką cedzakową,polać sosem i wątróbką,podawać z ogórkiem kiszonym. Smacznego.