szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kluski lane przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To podstawowy przepis na lane kluski. Można je robić na mleku lub na rosole, albo po prostu przygotować na wodzie i wykorzystać do potrawy czy zupy.

Kluski lane przepis podstawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski lane przepis podstawowy

 

Sposób przygotowania:

Kluski lane przepis podstawowy
Do miski wbijamy jajka. Jajka te delikatnie solimy po czym dokładnie rozmącamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i całość dokładnie mieszamy. Oczywiście można to również wykonać za pomocą miksera. Mieszamy aż ciasto będzie gładkie bez grudek. W garnku gotujemy wodę lub rosół i cienką strugą wlewamy przygotowane ciasto do wody. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody wystarczy jeśli podotujemy jeszcze minutkę i możemy wyciągać cedzakową łyżką.
Kluski lane przepis podstawowy
Zaczynamy od wbicia do miski dwóch jajek
Kluski lane przepis podstawowy
Do roztrzepanych jajek dodajemy stopniowo makę
Kluski lane przepis podstawowy
Ciasto dokładnie mieszamy aby nie było grudek
Kluski lane przepis podstawowy
Gotujemy ok minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody

Tagi:

jajko jajka