Kluski na parze

Mączne « poprzedni | następny »
Sarenka - Przepis na: Kluski na parze offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kluski na parze
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Pyszne kluski gotowane na parze. Swietne z sosem z pieczeni lub gulaszem.


trudność: średne
czas:

Kluski na parze - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki dobrej jakosci maki pszennej,
  • 2 zoltka,
  • 20g drozdzy,
  • 2 lyzki plynnego masla,
  • szklanka lekko cieplego mleka,
  • 2 lyzeczki cukru,
  • lyzeczka soli,
  • maka na stolnice.

Kluski na parze - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy make. W szklance podgrzanego mleka rozpuszczamy cukier i drozdze, dodajemy 1 lyzke maki z miski. Do maki dodajemy zoltka, sol, maslo i mleko z drozdzami. Wyrabiamy ciasto. Naczynie z ciastem ustawiamy w cieplym miejscu, przykrywamy i pozostawiamy do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, ciasto wyjmujemy i przez chilke wyrabiamy na posypanej maka stolnicy. Nastepnie rozwalkowujemy na placek grubosci ok 1 cm i drazymy krazki. Krazki wykladamy na oproszone maka naczynie, przykrywamy i ponownie odstawiamy na jakis czas do wyrosniecia. Szeroki, duzy garnek napelniamy min. 1/3 woda, przykrywamy gaza, ktora umocowujemy na brzagu. Gdy woda w garnku sie zagotoje, na gazie ukladamy kilka klusek i przykrywamy pokrywa. Parujemy przez 5-7 min, w zaleznosci od wielkosci klusek


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski na parze (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-04-19 10:17
Pięknie wyrosły te kluchy.Bardzo lubię takie i na słodko i z mięsnymi sosikami.Piąteczka.
Skomentuj
Oceń:
0
zuzi

zuzi
offline

2009-04-19 10:47
Jeszcze nigdy nie jadłam ich z nięsem-musze wypróbować.
Skomentuj
Oceń:
0
anullka7

anullka7
offline

2009-04-19 13:50
super:) u nas nazywamy te kluchy buchty:)
Skomentuj
Oceń:
0
Anula

Anula
offline

2009-04-21 13:43
To jedna z potraw z mojego dziecinstwa,u babci na wsi takie jedlismy,pychota:)
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2010-12-05 11:07
Moja babcia robiła takie i jedliśmy na słodko tj. w gęstym sosie owocowym jagodowym lub malinowym ,,Ja osobiscie nie potrafie zrobic :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Placuszki z twarogu Pierogi z twarogiem i ziemniakami Naleśniki o smaku migdałowym
Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami Knedle ze śliwką Naleśniki żytnie z twarożkiem jabłkowym
Naleśniki z otrębami owsianymi przełożone jogurtem Naleśniki z serem Krokiety z pieczarkami, oliwkami i mozzarellą
Pizza z pomidorkami koktajlowymi Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką Kakaowe naleśniki z mascarpone i owocami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane