Kluski na parze

Mączne « poprzedni | następny »
Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1
Kluski na parze
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Pyszne kluski gotowane na parze. Swietne z sosem z pieczeni lub gulaszem.


trudność: średnie
czas:

Kluski na parze - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki dobrej jakosci maki pszennej,
  • 2 zoltka,
  • 20g drozdzy,
  • 2 lyzki plynnego masla,
  • szklanka lekko cieplego mleka,
  • 2 lyzeczki cukru,
  • lyzeczka soli,
  • maka na stolnice.

Kluski na parze - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy make. W szklance podgrzanego mleka rozpuszczamy cukier i drozdze, dodajemy 1 lyzke maki z miski. Do maki dodajemy zoltka, sol, maslo i mleko z drozdzami. Wyrabiamy ciasto. Naczynie z ciastem ustawiamy w cieplym miejscu, przykrywamy i pozostawiamy do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, ciasto wyjmujemy i przez chilke wyrabiamy na posypanej maka stolnicy. Nastepnie rozwalkowujemy na placek grubosci ok 1 cm i drazymy krazki. Krazki wykladamy na oproszone maka naczynie, przykrywamy i ponownie odstawiamy na jakis czas do wyrosniecia. Szeroki, duzy garnek napelniamy min. 1/3 woda, przykrywamy gaza, ktora umocowujemy na brzagu. Gdy woda w garnku sie zagotoje, na gazie ukladamy kilka klusek i przykrywamy pokrywa. Parujemy przez 5-7 min, w zaleznosci od wielkosci klusek


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski na parze (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-04-19 10:17
Pięknie wyrosły te kluchy.Bardzo lubię takie i na słodko i z mięsnymi sosikami.Piąteczka.
Skomentuj
Oceń:
0
zuzi

zuzi

2009-04-19 10:47
Jeszcze nigdy nie jadłam ich z nięsem-musze wypróbować.
Skomentuj
Oceń:
0
anullka7

anullka7

2009-04-19 13:50
super:) u nas nazywamy te kluchy buchty:)
Skomentuj
Oceń:
0
Anula

Anula

2009-04-21 13:43
To jedna z potraw z mojego dziecinstwa,u babci na wsi takie jedlismy,pychota:)
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007

2010-12-05 11:07
Moja babcia robiła takie i jedliśmy na słodko tj. w gęstym sosie owocowym jagodowym lub malinowym ,,Ja osobiscie nie potrafie zrobic :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika Kluseczki  zajączki z serem i jarmużem Naleśniki z mortadelą i żółtym serem
Naleśniki z parówką, pieczarkami i serem Naleśniki z dżemem truskawkowym Naleśnik z farszem pieczarkowo - cebulowym
Naleśniki z dżemem Naleśniki z powidłami truskawkowo - rabarbarowymi Pomidorowe naleśniki z mięsem mielonym
Naleśniki z serem i musem truskawkowym Mini naleśnikowy tort z jagodami Naleśniki czekoladowe z serem i frużeliną

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane