Kluski na parze

Mączne « poprzedni | następny »
Sarenka - Przepis na: Kluski na parze offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kluski na parze
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Pyszne kluski gotowane na parze. Swietne z sosem z pieczeni lub gulaszem.


trudność: średne
czas:

Kluski na parze - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki dobrej jakosci maki pszennej,
  • 2 zoltka,
  • 20g drozdzy,
  • 2 lyzki plynnego masla,
  • szklanka lekko cieplego mleka,
  • 2 lyzeczki cukru,
  • lyzeczka soli,
  • maka na stolnice.

Kluski na parze - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy make. W szklance podgrzanego mleka rozpuszczamy cukier i drozdze, dodajemy 1 lyzke maki z miski. Do maki dodajemy zoltka, sol, maslo i mleko z drozdzami. Wyrabiamy ciasto. Naczynie z ciastem ustawiamy w cieplym miejscu, przykrywamy i pozostawiamy do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, ciasto wyjmujemy i przez chilke wyrabiamy na posypanej maka stolnicy. Nastepnie rozwalkowujemy na placek grubosci ok 1 cm i drazymy krazki. Krazki wykladamy na oproszone maka naczynie, przykrywamy i ponownie odstawiamy na jakis czas do wyrosniecia. Szeroki, duzy garnek napelniamy min. 1/3 woda, przykrywamy gaza, ktora umocowujemy na brzagu. Gdy woda w garnku sie zagotoje, na gazie ukladamy kilka klusek i przykrywamy pokrywa. Parujemy przez 5-7 min, w zaleznosci od wielkosci klusek


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski na parze (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-04-19 10:17
Pięknie wyrosły te kluchy.Bardzo lubię takie i na słodko i z mięsnymi sosikami.Piąteczka.
Skomentuj
Oceń:
0
zuzi

zuzi
offline

2009-04-19 10:47
Jeszcze nigdy nie jadłam ich z nięsem-musze wypróbować.
Skomentuj
Oceń:
0
anullka7

anullka7
offline

2009-04-19 13:50
super:) u nas nazywamy te kluchy buchty:)
Skomentuj
Oceń:
0
Anula

Anula
offline

2009-04-21 13:43
To jedna z potraw z mojego dziecinstwa,u babci na wsi takie jedlismy,pychota:)
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007
offline

2010-12-05 11:07
Moja babcia robiła takie i jedliśmy na słodko tj. w gęstym sosie owocowym jagodowym lub malinowym ,,Ja osobiscie nie potrafie zrobic :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Naleśniki z mascarpone i malniowym musem Naleśniki z warzywami i piersią z kaczki Pierogi z mięsem i dynią
Malinowe tobołki Dwukolorowe pierożki na słodko Meksykańskie sakiewki
Naleśniki z serem i truskawkami Kluski leniwe z suszoną miętą Placuszki drożdżowe z bananami
Wigilijne pierogi ze śliwką Świąteczny tort naleśnikowy Kluski z makiem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane