Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kluski na parze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne kluski gotowane na parze. Swietne z sosem z pieczeni lub gulaszem.

Kluski na parze

Składniki:

Kluski na parze

  • 2 szklanki dobrej jakosci maki pszennej,
  • 2 zoltka,
  • 20g drozdzy,
  • 2 lyzki plynnego masla,
  • szklanka lekko cieplego mleka,
  • 2 lyzeczki cukru,
  • lyzeczka soli,
  • maka na stolnice.

Sposób przygotowania:

Kluski na parze

Do miski wsypujemy make. W szklance podgrzanego mleka rozpuszczamy cukier i drozdze, dodajemy 1 lyzke maki z miski. Do maki dodajemy zoltka, sol, maslo i mleko z drozdzami. Wyrabiamy ciasto. Naczynie z ciastem ustawiamy w cieplym miejscu, przykrywamy i pozostawiamy do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, ciasto wyjmujemy i przez chilke wyrabiamy na posypanej maka stolnicy. Nastepnie rozwalkowujemy na placek grubosci ok 1 cm i drazymy krazki. Krazki wykladamy na oproszone maka naczynie, przykrywamy i ponownie odstawiamy na jakis czas do wyrosniecia. Szeroki, duzy garnek napelniamy min. 1/3 woda, przykrywamy gaza, ktora umocowujemy na brzagu. Gdy woda w garnku sie zagotoje, na gazie ukladamy kilka klusek i przykrywamy pokrywa. Parujemy przez 5-7 min, w zaleznosci od wielkosci klusek