Kluski na parze

Mączne « poprzedni | następny »
Sarenka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 1
Kluski na parze
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 10

Pyszne kluski gotowane na parze. Swietne z sosem z pieczeni lub gulaszem.


trudność: średnie
czas:

Kluski na parze - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki dobrej jakosci maki pszennej,
  • 2 zoltka,
  • 20g drozdzy,
  • 2 lyzki plynnego masla,
  • szklanka lekko cieplego mleka,
  • 2 lyzeczki cukru,
  • lyzeczka soli,
  • maka na stolnice.

Kluski na parze - PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy make. W szklance podgrzanego mleka rozpuszczamy cukier i drozdze, dodajemy 1 lyzke maki z miski. Do maki dodajemy zoltka, sol, maslo i mleko z drozdzami. Wyrabiamy ciasto. Naczynie z ciastem ustawiamy w cieplym miejscu, przykrywamy i pozostawiamy do wyrosniecia. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, ciasto wyjmujemy i przez chilke wyrabiamy na posypanej maka stolnicy. Nastepnie rozwalkowujemy na placek grubosci ok 1 cm i drazymy krazki. Krazki wykladamy na oproszone maka naczynie, przykrywamy i ponownie odstawiamy na jakis czas do wyrosniecia. Szeroki, duzy garnek napelniamy min. 1/3 woda, przykrywamy gaza, ktora umocowujemy na brzagu. Gdy woda w garnku sie zagotoje, na gazie ukladamy kilka klusek i przykrywamy pokrywa. Parujemy przez 5-7 min, w zaleznosci od wielkosci klusek


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski na parze (strona 1 z 1)  
msewka

msewka

2009-04-19 10:17
Pięknie wyrosły te kluchy.Bardzo lubię takie i na słodko i z mięsnymi sosikami.Piąteczka.
Skomentuj
Oceń:
0
zuzi

zuzi

2009-04-19 10:47
Jeszcze nigdy nie jadłam ich z nięsem-musze wypróbować.
Skomentuj
Oceń:
0
anullka7

anullka7

2009-04-19 13:50
super:) u nas nazywamy te kluchy buchty:)
Skomentuj
Oceń:
0
Anula

Anula

2009-04-21 13:43
To jedna z potraw z mojego dziecinstwa,u babci na wsi takie jedlismy,pychota:)
Skomentuj
Oceń:
0
evita0007

evita0007

2010-12-05 11:07
Moja babcia robiła takie i jedliśmy na słodko tj. w gęstym sosie owocowym jagodowym lub malinowym ,,Ja osobiscie nie potrafie zrobic :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Naleśniki z mascarpone oblane musem truskawkowym Kopytka z brokułem Jogurtowe naleśniki z czekoladą
Kluski śląskie inaczej Naleśniki z serem truskawkowym Tradycyjne pierogi ruskie
Pierogi z truskawkami Mini tort naleśnikowy Kopytka dyniowe
Pierogi z kaszą jęczmienną Kopytka marchewkowe z gulaszem Placuszki z jabłkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane