SUPERPRZEPIS

Kluski na parze z borówkami

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kluski na parze z borówkami Więcej zdjęć (9)

Pyszne, delikatne rozpływające się w ustach kluski z aromatycznymi leśnymi borówkami. Idealne i na ciepło i na zimno.

Składniki:

Kluski na parze z borówkami

 

  • 2 czubate szklanki mąki 550
  • 2 żółtka
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 szkl. mleka
  • Nadzienie:
  • 500 ml borówek czernic ( jagody)
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z borówkami
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę oraz sól. Na środku robimy wgłębienie, w które wlewamy wyrośnięte drożdże. Dodajemy żółtka oraz masło. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy ( wystarczy minuta) i dzielimy na mniejsze części. Z każdej formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środek dajemy borówki z cukrem i dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy zgrabną kulkę. Tak przygotowane kluski odkładamy do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte układamy na garnku do gotowania na parze i parujemy przez 5-7 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie sos borówkowy.
Kluski na parze z borówkami
Zarobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kluski na parze z borówkami
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice
Kluski na parze z borówkami
Ciasto na kluski zarabiamy przez krótką chwilę
Kluski na parze z borówkami
Tak przygotowane ciasto dzielimy na mniejsze porcje
Kluski na parze z borówkami
Na każdy krążek dajemy porcję borówek i cukru
Kluski na parze z borówkami
Formujemy zgrabne kluski i odstawiamy do wyrośnięcia
Kluski na parze z borówkami
Gotujemy na parze przez 5-7 minut
Kluski na parze z borówkami
Doskonały pomysł na obiad