alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Kluski na parze z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bez klusek na parze nie wyobrażam sobie mojego menu. Robię je bardzo często i staram się sezonowo zmieniać nadzienie. Teraz świeże jagody więc kluski z jagodami i sosem jagodowym.

Kluski na parze z jagodami

Składniki:

Kluski na parze z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Kluski na parze z jagodami
Mleko podgrzać (ma być letnie) w kruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę mąki i pół łyżeczki cukru. Wymieszać i odłożyć żeby drożdże zaczęły pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką haka wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut.

Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-15 części. Z każdej części uformować placek i na środek nałożyć łyżkę jagód. Dokładnie zlepić i na podsypanej mąką stolnicy ułożyć zlepieniem na spodzie.

Przykryć ściereczką i odłożyć na około 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Gotować około 10-13 minut w parowarze lub na parze około 15-20 minut w zależności od wielkości.

Sos borówkowy:

Na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte borówki i gotować na wolnym ogniu aż borówki się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem. Ugotowane i ciepłe kluski przełożyć na talerz i polać sosem borówkowym.