Kluski nadziewane

Mączne « poprzedni | następny »
jovi offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1
Kluski nadziewane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Kluski ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków,mąki i jaj, nadziewane mięsem i cebulą podawane z masłem, sosami lub boczkiem i cebulą;)


trudność: łatwe
czas:

Kluski nadziewane - SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 25 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • ½ cebuli
  • ½ l wody niegazowanej
  • 1 kostka bulionowa
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • majeranek

Kluski nadziewane - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy przestygną zemleć lub ugnieść. Cebulę drobno posiekać. Mięso przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, vegetą i papryką słodką, a później dodać cebulę, wyrobić i uformować kulę. Tak przygotowane mięso wrzucić na wodę zagotowaną z kostką bulionową i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, a potem pozostawić do ostygnięcia. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia, wyrównać ich wierzch, a później podzielić na 4 równe części, z czego jedną z nich wyjąć i położyć na wierzch reszty ziemniaków. Do pustego miejsca po ziemniakach wsypać mąkę, dodać jajo, szczyptę soli i pieprzu, a na końcu całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy odrywać po kawałku ciasta, nadziewać kawałkami mięsa i formować dowolny kształt. Gotowe kluski wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski nadziewane (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-02-23 19:03
To jedno z ulubionych dań mojego syna,do tego muszę jeszcze obowiązkowo zrobić zasmażaną czerwoną kapustę,5!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-02-23 21:00
Kluski z miesem uwielbiam, a dawno nie mialam, musze zrobic.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2010-02-25 00:00
Moja mama robi te kluski, w bardzo podobny sposob, na koniec polewa je tluszczem ze zbrazowiona cebulka, pyyyyyyyycha!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Naleśniki kukurydziane Ketchupowe naleśniki z jajecznicą Lniane naleśniki z pomidorami
Cydrowe naleśniki z prażonymi jabłkami Kakaowe racuszki z jagodami Pierogi z farszem z kaczki
Naleśniki z mięsem i warzywami Naleśniki z koprem i pieczarkami Naleśniki cytrynowe z żurawiną i miętą
Krokiety po rusku Dyniowe naleśniki Eli z grzybami leśnymi Loksze z powidłami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane