Kluski nadziewane

Mączne « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Kluski nadziewane offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kluski nadziewane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Kluski ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków,mąki i jaj, nadziewane mięsem i cebulą podawane z masłem, sosami lub boczkiem i cebulą;)


trudność: łatwe
czas:

Kluski nadziewane - SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 25 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • ½ cebuli
  • ½ l wody niegazowanej
  • 1 kostka bulionowa
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • majeranek

Kluski nadziewane - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy przestygną zemleć lub ugnieść. Cebulę drobno posiekać. Mięso przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, vegetą i papryką słodką, a później dodać cebulę, wyrobić i uformować kulę. Tak przygotowane mięso wrzucić na wodę zagotowaną z kostką bulionową i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, a potem pozostawić do ostygnięcia. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia, wyrównać ich wierzch, a później podzielić na 4 równe części, z czego jedną z nich wyjąć i położyć na wierzch reszty ziemniaków. Do pustego miejsca po ziemniakach wsypać mąkę, dodać jajo, szczyptę soli i pieprzu, a na końcu całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy odrywać po kawałku ciasta, nadziewać kawałkami mięsa i formować dowolny kształt. Gotowe kluski wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski nadziewane (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-02-23 19:03
To jedno z ulubionych dań mojego syna,do tego muszę jeszcze obowiązkowo zrobić zasmażaną czerwoną kapustę,5!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-02-23 21:00
Kluski z miesem uwielbiam, a dawno nie mialam, musze zrobic.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2010-02-25 00:00
Moja mama robi te kluski, w bardzo podobny sposob, na koniec polewa je tluszczem ze zbrazowiona cebulka, pyyyyyyyycha!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Pierogi z kapustą i pieczarkami Kakaowe placuszki z jabłkami Pierogi z jagodami i migdałami
Naleśniki z twarogiem i soczewicą Kokosowe naleśniki z frużeliną malinową Pierogi z nektarynkami
Pierogi z mięsem i pieczarkami Knedle ze śliwkami i chrupiącą okrasą Racuszki z jabłkami
Krokiety z mięsem i orzechami Buraczkowe naleśniki z grzybami Ruskie krokiety

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane