Kluski nadziewane

Mączne « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Kluski nadziewane offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kluski nadziewane
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Kluski ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków,mąki i jaj, nadziewane mięsem i cebulą podawane z masłem, sosami lub boczkiem i cebulą;)


trudność: łatwe
czas:

Kluski nadziewane - SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • około 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 25 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • ½ cebuli
  • ½ l wody niegazowanej
  • 1 kostka bulionowa
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • majeranek

Kluski nadziewane - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a kiedy przestygną zemleć lub ugnieść. Cebulę drobno posiekać. Mięso przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, vegetą i papryką słodką, a później dodać cebulę, wyrobić i uformować kulę. Tak przygotowane mięso wrzucić na wodę zagotowaną z kostką bulionową i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, a potem pozostawić do ostygnięcia. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia, wyrównać ich wierzch, a później podzielić na 4 równe części, z czego jedną z nich wyjąć i położyć na wierzch reszty ziemniaków. Do pustego miejsca po ziemniakach wsypać mąkę, dodać jajo, szczyptę soli i pieprzu, a na końcu całość dokładnie wyrobić, podsypując mąką. Z tak przygotowanej masy odrywać po kawałku ciasta, nadziewać kawałkami mięsa i formować dowolny kształt. Gotowe kluski wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski nadziewane (strona 1 z 1)  
Natala1210

Natala1210
offline

2010-02-23 19:03
To jedno z ulubionych dań mojego syna,do tego muszę jeszcze obowiązkowo zrobić zasmażaną czerwoną kapustę,5!
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-02-23 21:00
Kluski z miesem uwielbiam, a dawno nie mialam, musze zrobic.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2010-02-25 00:00
Moja mama robi te kluski, w bardzo podobny sposob, na koniec polewa je tluszczem ze zbrazowiona cebulka, pyyyyyyyycha!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Placuszki z twarogu Pierogi z twarogiem i ziemniakami Naleśniki o smaku migdałowym
Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami Knedle ze śliwką Naleśniki żytnie z twarożkiem jabłkowym
Naleśniki z otrębami owsianymi przełożone jogurtem Naleśniki z serem Krokiety z pieczarkami, oliwkami i mozzarellą
Pizza z pomidorkami koktajlowymi Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką Kakaowe naleśniki z mascarpone i owocami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane