malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Kluski parowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowe kluski parowane.

Kluski parowane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kluski parowane

Sposób przygotowania:

Kluski parowane

Ciepłe mleko, rozmieszaj z drożdżami ,szczyptą soli i łyżką mąki, zrób rozczyn. Do mąki dodaj jajka, cukier i wyrośnięty rozczyn. Dodaj stopioną margarynę. Wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formuj nieduże kluski. Przygotuj garnek z wrzącą wodą i z ściereczką przymocowaną do garnka. Kluski układaj na ścierce, przykryj pokrywką i gotuj 5 minut. Kluski podawaj z roztopionym masłem i posypane cukrem, słodkimi sosami i sosami z mięsa.