Dj.Relax

Dj.Relax

Kucharz
[Przepisów: 24]

Kluski po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski po węgiersku można podawać do dania głównego z mięsem.

Kluski po węgiersku

Składniki:

Kluski po węgiersku

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski po węgiersku
Mąkę przesiać do miski, wbić jaja, dodać sól i starannie wyrobić twarde ciasto, jak na zacierki. Zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zagotować wodę z solą, rzucać kluseczki na gorącą wodę, ugotować na miękko i odcedzić. Przelać gorącą wodą i polać tłuszczem, aby się nie skleiły. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć, skropić wodą i udusić do miękkości. Gdy papryka będzie miękka dodać pomidory pokrojone w cząstki. Jeszcze lekko poddusić, przyprawić do smaku. Podawać sos warzywny z kluseczkami przybranymi zieloną pietruszką.