elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kluski Półfrancuskie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kluski Półfrancuskie to szybkie danie

Kluski Półfrancuskie

Składniki:

Kluski Półfrancuskie

 

  • 25dkg.tartej bułki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 dkg. masła,
  • 4jajka,
  • 12 dkg. mąki wrocławskiej,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kluski Półfrancuskie
Tartą bułkę zrumienić na jasnozłoty kolor, zalać mlekiem.Gdy bułka wchłonie mleko, dodać stopione masło i żółtka;starannie wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę,włożyć do przygotowanej masy,wsypać mąkę, wymieszać trzepaczką,aby nie rozgnieść piany.Ręce zwilżyć w wodzie i formować okrągłe knedle .Wkładać do wrzącej wody i gotować pod przykryciem 8-10 minut.podawać jako danie polane masłem ,ale pyszne są z skwarkami z stopionej słoniny (ewentualnie boczku).