neska2011

neska2011

Kucharz
[Przepisów: 3]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis od lat stosowany w mojej rodzinie.Beż żadnych wag,że ziemniaków ma być kilo a mąki 25 dag:)Proporcje "na oko".

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Ugotowane przepuszczamy przez praskę.Gdy przestygną wkładamy je do miski(równo ugniatamy w misce)Dzielimy masę na cztery części.Wyjmujemy jedną część,w którą wsypujemy mąkę ziemniaczaną,wbijamy dwa jajka i dokładnie zagniatamy ciasto.Formujemy kluski,robimy po środku dziurkę co by było miejsce na sosik;)
Kluski wrzucamy do lekko osolonego wrzątku.Gotujemy chwilkę od wypłynięcia(około 5 minut).
Najlepsze są z roladami śląskimi i modrą kapustką:)