Kluski śląskie

Mączne « poprzedni | następny »
magdalennab

Szef Kuchni
Przepisy: 43
zdjęcia: 1 z 1
Kluski śląskie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Tradycyjne kluski śląskie


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Kluski śląskie - SKŁADNIKI:

  • Proporcje nie są konkretne polegają na pewnej sztuczce ale o tym potem:
  • ziemniaki przeciśnięte przez praskę ilość określamy na oko mając na względzie na ile mniej więcej
  • mąka ziemniaczana
  • olej do dolania do wody na której będziemy gotować kluski

Kluski śląskie - PRZYGOTOWANIE:

Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4równe części wyciągamy jedną ćwiartkę, układając ją na resztę masy w ten sposób powstaje nam wgłębienie w które wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków. W ten sposób powstała nam proporcja 4części ziemniaków na 1część mąki. Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek na stolnicy, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski.Formujemy w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej z 3-4łyżkami oleju aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody powinny się gotować około 2min.Podajemy je z dowolnym sosem np.gulaszem lub po prostu z podsmażaną na maśle duszoną cebulką z przyprawami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski śląskie (strona 1 z 2)  
mediana

mediana

2008-09-27 10:52
yyy czyli te z jajkiem już nie są tradycyjne...
Skomentuj
Oceń:
-3
Gość

bluviola
gość

2008-10-25 21:20
ja tez tak je robie, sa wspaniale
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200

2008-11-04 16:19
jeszcze nigdy nie jadłam,musze wyprubować.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

góraleczka
gość

2009-01-15 11:02
Super! W końcu tradycyjny przepis na kluski śląskie:) bez jajek i jakiejś mąki pszennej!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lidka
gość

2009-02-15 12:39
kluski śląskie są bardzo smaczne...........
Skomentuj
Oceń:
0
alka6543

alka6543

2009-03-19 23:10
Łatwe,robi się szybko i są pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
Sara_R

Sara_R

2009-09-17 23:44
mam siostrę na śląsku od 15 lat, też mnie nauczyła takich tradycyjnych kluseczek śląskich, BEZ JAJ ;)
Skomentuj
Oceń:
0
kasi1a

kasi1a

2009-10-03 14:02
Zrobiłam te kluski są pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
ATTAGA08

ATTAGA08

2009-12-15 17:54
Robię tak samo,też dzielę ziemniaki na 4 części ale Ja dodaję jajko.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-01-05 21:38
Slask jest duzy, u mojej mamy zawsze byly z jajkiem, ale musze przyznac, ze ja czasami robilam z dodatkiem mleka-gdy braklo mi jajek.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Prażoki  szybkie kluski ziemniaczane  Krokiety na słodko Krokiety waflowe
Pierożki z białym serem Pierogi ruskie  Oli Kluski na parze
Kluski ziemniaczane Naleśniki faszerowane pieczarkami  Pierogi szpinakowe
Krokiety rybne z musem pieczarkowym Pikantne kluseczki z papryką Knedle z truskawkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane