Kluski śląskie

Mączne « poprzedni | następny »
magdalennab - Przepis na: Kluski śląskie offline

Szef Kuchni
Przepisy: 43
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kluski śląskie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Tradycyjne kluski śląskie


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Kluski śląskie - SKŁADNIKI:

  • Proporcje nie są konkretne polegają na pewnej sztuczce ale o tym potem:
  • Ugotowane osolone ziemniaki przeciśnięte przez praskę ilość określamy na oko mając na względzie na ile mniej więcej porcji chcemy przyrządzić kluski
  • mąka ziemniaczana
  • olej do dolania do wody na której będziemy gotować kluski

Kluski śląskie - PRZYGOTOWANIE:

Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4równe części wyciągamy jedną ćwiartkę, układając ją na resztę masy w ten sposób powstaje nam wgłębienie w które wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków. W ten sposób powstała nam proporcja 4części ziemniaków na 1część mąki. Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek na stolnicy, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski.Formujemy w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej z 3-4łyżkami oleju aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody powinny się gotować około 2min.Podajemy je z dowolnym sosem np.gulaszem lub po prostu z podsmażaną na maśle duszoną cebulką z przyprawami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski śląskie (strona 1 z 2)  
mediana

mediana
offline

2008-09-27 10:52
yyy czyli te z jajkiem już nie są tradycyjne...
Skomentuj
Oceń:
-3
Gość

bluviola
gość

2008-10-25 21:20
ja tez tak je robie, sa wspaniale
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-04 16:19
jeszcze nigdy nie jadłam,musze wyprubować.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

góraleczka
gość

2009-01-15 11:02
Super! W końcu tradycyjny przepis na kluski śląskie:) bez jajek i jakiejś mąki pszennej!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lidka
gość

2009-02-15 12:39
kluski śląskie są bardzo smaczne...........
Skomentuj
Oceń:
0
alka6543

alka6543
offline

2009-03-19 23:10
Łatwe,robi się szybko i są pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
Sara_R

Sara_R
offline

2009-09-17 23:44
mam siostrę na śląsku od 15 lat, też mnie nauczyła takich tradycyjnych kluseczek śląskich, BEZ JAJ ;)
Skomentuj
Oceń:
0
kasi1a

kasi1a
offline

2009-10-03 14:02
Zrobiłam te kluski są pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
ATTAGA08

ATTAGA08
offline

2009-12-15 17:54
Robię tak samo,też dzielę ziemniaki na 4 części ale Ja dodaję jajko.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-01-05 21:38
Slask jest duzy, u mojej mamy zawsze byly z jajkiem, ale musze przyznac, ze ja czasami robilam z dodatkiem mleka-gdy braklo mi jajek.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Placuszki z twarogu Pierogi z twarogiem i ziemniakami Naleśniki o smaku migdałowym
Pierogi z kaszanką i leśnymi grzybami Knedle ze śliwką Naleśniki żytnie z twarożkiem jabłkowym
Naleśniki z otrębami owsianymi przełożone jogurtem Naleśniki z serem Krokiety z pieczarkami, oliwkami i mozzarellą
Pizza z pomidorkami koktajlowymi Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką Kakaowe naleśniki z mascarpone i owocami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane