Kluski śląskie

Mączne « poprzedni | następny »
magdalennab - autor przepisu Kluski śląskie offline

Szef Kuchni
Przepisy: 43
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Kluski śląskie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Tradycyjne kluski śląskie


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Kluski śląskie - SKŁADNIKI:

  • Proporcje nie są konkretne polegają na pewnej sztuczce ale o tym potem:
  • Ugotowane osolone ziemniaki przeciśnięte przez praskę ilość określamy na oko mając na względzie na ile mniej więcej porcji chcemy przyrządzić kluski
  • mąka ziemniaczana
  • olej do dolania do wody na której będziemy gotować kluski

Kluski śląskie - PRZYGOTOWANIE:

Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4równe części wyciągamy jedną ćwiartkę, układając ją na resztę masy w ten sposób powstaje nam wgłębienie w które wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków. W ten sposób powstała nam proporcja 4części ziemniaków na 1część mąki. Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek na stolnicy, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski.Formujemy w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej z 3-4łyżkami oleju aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody powinny się gotować około 2min.Podajemy je z dowolnym sosem np.gulaszem lub po prostu z podsmażaną na maśle duszoną cebulką z przyprawami.



Komentarze do Kluski śląskie (strona 1 z 2)  
mediana

mediana
offline

2008-09-27 10:52
yyy czyli te z jajkiem już nie są tradycyjne...
Skomentuj
Oceń:
-3
Gość

bluviola
gość

2008-10-25 21:20
ja tez tak je robie, sa wspaniale
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200
offline

2008-11-04 16:19
jeszcze nigdy nie jadłam,musze wyprubować.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

góraleczka
gość

2009-01-15 11:02
Super! W końcu tradycyjny przepis na kluski śląskie:) bez jajek i jakiejś mąki pszennej!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lidka
gość

2009-02-15 12:39
kluski śląskie są bardzo smaczne...........
Skomentuj
Oceń:
0
alka6543

alka6543
offline

2009-03-19 23:10
Łatwe,robi się szybko i są pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
Sara_R

Sara_R
offline

2009-09-17 23:44
mam siostrę na śląsku od 15 lat, też mnie nauczyła takich tradycyjnych kluseczek śląskich, BEZ JAJ ;)
Skomentuj
Oceń:
0
kasi1a

kasi1a
offline

2009-10-03 14:02
Zrobiłam te kluski są pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
ATTAGA08

ATTAGA08
offline

2009-12-15 17:54
Robię tak samo,też dzielę ziemniaki na 4 części ale Ja dodaję jajko.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-01-05 21:38
Slask jest duzy, u mojej mamy zawsze byly z jajkiem, ale musze przyznac, ze ja czasami robilam z dodatkiem mleka-gdy braklo mi jajek.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Placki z tartymi jabłkami. Naleśniki z pieczarkami,parówkami i serem Czarne racuszki
Naleśniki z farszem mięsnym Pancake with lemon Tort naleśnikowy ze szpinakiem
Naleśniki z jabłkami i jagodami Krokiety wg Mamy Martyny Chutney dyniowo-pomarańczowy z naleśnikami orkisz
Jadło drwala, albo placki z gulaszem Kluski ziemniaczano-serowe Pierożki z sosem grzybowym
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane