Kluski śląskie

Mączne « poprzedni | następny »
magdalennab

Szef Kuchni
Przepisy: 43
zdjęcia: 1 z 1
Kluski śląskie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Tradycyjne kluski śląskie


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Kluski śląskie - SKŁADNIKI:

  • Proporcje nie są konkretne polegają na pewnej sztuczce ale o tym potem:
  • ziemniaki przeciśnięte przez praskę ilość określamy na oko mając na względzie na ile mniej więcej
  • mąka ziemniaczana
  • olej do dolania do wody na której będziemy gotować kluski

Kluski śląskie - PRZYGOTOWANIE:

Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4równe części wyciągamy jedną ćwiartkę, układając ją na resztę masy w ten sposób powstaje nam wgłębienie w które wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków. W ten sposób powstała nam proporcja 4części ziemniaków na 1część mąki. Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek na stolnicy, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski.Formujemy w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej z 3-4łyżkami oleju aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody powinny się gotować około 2min.Podajemy je z dowolnym sosem np.gulaszem lub po prostu z podsmażaną na maśle duszoną cebulką z przyprawami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Kluski śląskie (strona 1 z 2)  
mediana

mediana

2008-09-27 10:52
yyy czyli te z jajkiem już nie są tradycyjne...
Skomentuj
Oceń:
-3
Gość

bluviola
gość

2008-10-25 21:20
ja tez tak je robie, sa wspaniale
Skomentuj
Oceń:
0
sandra200

sandra200

2008-11-04 16:19
jeszcze nigdy nie jadłam,musze wyprubować.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

góraleczka
gość

2009-01-15 11:02
Super! W końcu tradycyjny przepis na kluski śląskie:) bez jajek i jakiejś mąki pszennej!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lidka
gość

2009-02-15 12:39
kluski śląskie są bardzo smaczne...........
Skomentuj
Oceń:
0
alka6543

alka6543

2009-03-19 23:10
Łatwe,robi się szybko i są pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
Sara_R

Sara_R

2009-09-17 23:44
mam siostrę na śląsku od 15 lat, też mnie nauczyła takich tradycyjnych kluseczek śląskich, BEZ JAJ ;)
Skomentuj
Oceń:
0
kasi1a

kasi1a

2009-10-03 14:02
Zrobiłam te kluski są pyszne.
Skomentuj
Oceń:
0
ATTAGA08

ATTAGA08

2009-12-15 17:54
Robię tak samo,też dzielę ziemniaki na 4 części ale Ja dodaję jajko.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-01-05 21:38
Slask jest duzy, u mojej mamy zawsze byly z jajkiem, ale musze przyznac, ze ja czasami robilam z dodatkiem mleka-gdy braklo mi jajek.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Mączne
Bezglutenowe pierogi ze szpinakiem i kurczakiem Naleśniki budyniowe z dżemem wg Zub3ra Pierogi marchwiowo-drobiowo
Naleśniki z japońskim nadzieniem Kokosowe pancakes Naleśniki z dodatkiem oranżady
Tort naleśnikowy z mięsem z dzika Naleśniki ze serem i jagodami Krówka na plackowej wieży
Kolorowe naleśniki z pesto Pannukkaku - fiński naleśnik z piekarnika Kluseczki  zajączki z serem i jarmużem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane