magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Kluski śląskie

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tradycyjne kluski śląskie

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

  • Proporcje nie są konkretne polegają na pewnej sztuczce ale o tym potem:
  • ziemniaki przeciśnięte przez praskę ilość określamy na oko mając na względzie na ile mniej więcej
  • mąka ziemniaczana
  • olej do dolania do wody na której będziemy gotować kluski

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do sporej miski uklepujemy je na równą zwartą powierzchnię następnie dzielimy je na 4równe części wyciągamy jedną ćwiartkę, układając ją na resztę masy w ten sposób powstaje nam wgłębienie w które wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z masą ziemniaków. W ten sposób powstała nam proporcja 4części ziemniaków na 1część mąki. Następnie wyrabiamy ze składników gładką masę z której sukcesywnie bierzemy trochę ciasta formujemy z niego wałek na stolnicy, kroimy go na porcje na pojedyncze kluski.Formujemy w dłoniach okrągłe kluski i małym palcem robimy w każdym wgłębienie na sos. Kluski gotujemy na dużej ilości wody osolonej z 3-4łyżkami oleju aby kluski się nie sklejały po wyjęciu z wody. Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody powinny się gotować około 2min.Podajemy je z dowolnym sosem np.gulaszem lub po prostu z podsmażaną na maśle duszoną cebulką z przyprawami.