gvlba

gvlba

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Kluski śląskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne,puszyste kluski ze skwarkami wszystkim posmakują-a swoją pyszystośc zawdzieńczają brak jajka

Kluski śląskie

Składniki:

Kluski śląskie

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie
Ziemniaki obrac,ugotowac w lekko osolonej wodzie,gdy bedą juz miekkie potłuc i zostawic do ostygniecia.W tym czasie obrac cebulke i drobno posiekac,nastepnie delikatnie podsmażyc ja najlepiej z dodatkiem skwarek.Gdy ziemniaki beda juz letnie ,mieszamy je z niewielka iloscia maki ziemniaczanej oraz soli i zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy niewielkie kuleczki ,robimy małą dziurke (małym palcem) wrzucamy do gotujacej sie wody,po ugotowaniu wyciagamy i polewamy cebulka.Smacznego

Robiac kluski ślaskie nie dodaje jajka poniewaz od niego ciasto twardnieje a caly urok klusek polega na tym aby byly puszyste i gwarantuje ze sie nie rozpadna.